Cara Masak Telur Separuh Masak Yang Perfect!

Siapa suka makan telur separuh masak?

 
Saya pasti menu ini jadi pilihan ramai ketika breakfast.
Telur separuh masak adalah antara menu breakfast yabg disyorkan kerana kandungan protein yang tinggi sesuai untuk memberikan tenaga seawal pagi.
 
Namun, saya yakin ramai juga yang tak konfiden nak buat sendiri telur separuh masak ni.
 
Risau terlalu keras.
Risau terlalu cair dan tak masak.
Penghujungnya tak enak untuk dinikmati.
 
Jom saya kongsikan cara saya buat telur separuh masak yang dijamin MENJADI DAN PERFECT!
Mesti ikut betul betul tau. Ia hanya mengambil masa kurang 15minit. Sementara bersiap siap nak pergi kerja atau siapkan anak anak ke sekolah tu.
 
Bahan-bahan:
Telur (terpulang berapa biji)
Periuk
Air.
 
Cara-cara:
Masukkan air ke dalam periuk, pastikan tak terlalu banyak. Sekadar untuk tenggelamkan telur.
Masak air hingga benar-benar mendidih.
Apabila air telah mendidih, tutup api.
Masukkan telur.
Biarkan selama 7-10minit dan tutupkan periuk.
Pastikan jangan terkurang atau terlebih masa ya!
Dah cukup masa, keluarkan dari periuk dan masukkan dalam mangkuk.
 
Sedia untuk dinikmati.
Sedap ditambah sedikit kicap.
 
Nyumnyum! Selamat mencuba ya.
 
Kalau sekali cuba tak jadi.. cuba lagi sampai jadi tau! Tak jadi tu mesti sebah tak ikut arahan
Jangan putus asa 

Lydzar Rusman
Shaklee ID : 859948
Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424
 

2 comments: